minyike 2008.08.18. 13:42

Meszelünk

Mert azt Móricka úgy képzelte, hogy amit leírtam néhány napja, azzal hipphopp megleszünk és legkésőbb vasárnapra visszahurcolkodásostul már túl is leszünk az egészen. Nagy lendülettel nekiláttunk a meszelésnek, a fürdőben és a vécében most először, a többi helyiségben csak frissítve. A nappaliban észrevettem, hogy a falon itt-ott valamelyest az utolsó réteg vakolat kissé kong és felpúposodott. Lajos nekiment a meszelőhengerrel és ez a vakolatréteg megadta magát, lejött. Ezután végigkocogtattuk a falat és kiderült, hogy több helyen is ilyen a helyzet. Majdnem az egész falon. Ezeken a helyeken le is vakartuk ezt a gyenge réteget. Valószínűleg anno 4 éve a kőmívesek az utolsó réteg simítóvakolatból kispórolták a cementet, mert csak ez a réteg jött le. De ez épp elég.

Lajos így összeszedte az összes nem létező kőművestudását, jó kemény vakolatot kevert és fölkente a levakart vakolat helyére. Másnap aztán elkezdte simává csiszolni, amit előző nap fölkent. Ekkor derült ki, hogy kb. még egyszer akkora helyen ugyanilyen a helyzet. Újra vakolatkeverés, kenés, egy napos száradás. És persze ezt majd újra legalább háromszor meszelni kell. Most ilyen nagyon csúnyán néz ki a falunk:

De nézzük a jó oldalát: ez most derült ki és nem akkor, amikor már minden bútor bent van a helyén. Akkor sokkal rosszabb lett volna megcsinálni. Most viszont Lajos egy kis csemperagasztót is kevert a vakolatba, úgy tűnik, így stabilan a falon marad.

Így most még nem is látjuk a végét. A mész elfogyott, Lajosnak Pestre kellett menni dolgozni, szerdára tud legkorábban hozni meszet. Én azért közben még a maradék mésszel kimeszeltem a fürdőszobát és a vécét és le is takarítottam a csempét, fölmostam a követ. Lajos beállította a vécét a helyére, de kötnie kell, szerda reggelig még nem használható. Most kaptam két nap szünetet ezekben a munkákban, nem is baj, mert dolgoznom is kell (a tornácon ülve, természetesen).

Azért csináltam néhány képet a padlóról, hogy látsszon, milyen szépek leszünk. Ez a kép a padlót ábrázolja, nem a falat, még ha úgy is néz ki! Ilyen mintát kértünk: hogy a kövek az egymás utáni sorokban ne essenek egymás fölé, tehát a fugák legyenek eltolva; illetve hogy időnként legyen elhelyezve egy-egy kő keresztbe.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Era 2008.08.23. 00:12:03

Indíthatnál itt is egy szavazást, ki milyen formát, alakzatot vél felfedezni a vakolat mintákon? Én pl. jobbra fennt a negyedik-ötödik gerenda között, egy elhízott karvalyt látok! (Nem hülyültem meg az egy hét nyarlás alatt!ugye?!) Amúgy szépen alakul a ház,gratula!!
süti beállítások módosítása