Nagyon szép hosszú téli szünetünk adódott most, amit még tetőzött, hogy végre egyszer nem kellett már január 2-án pakolni vissza Pestre, épp csak kipihenve a szilveszteri mulatság fáradalmait, hanem ráhúzhattunk még két napot. Január 4-én jöttünk csak vissza Pestre.

Időjárási szempontból volt már sokféle téli szünetünk Kisfaluban. Volt meleg is, hideg is. 2003/2004 fordulóján egész Szilveszter éjszaka szakadt az eső, térdig tocsogtunk a sárban – ezt nem kívánnám vissza. 2005 végén akkora hó esett, hogy elvágta Kisfalut egy pár napra a külvilágtól – de mi nem is vágytunk el onnan sehova. Ilyen eseményre azóta is vágyom. Egy éve, 2007 végén pedig száraz hideg volt már december eleje-közepe óta és befagyott a szlovákfalusi tó, remek korcsolyapályát teremtve. Erre is úgy emlékszem vissza, hogy jó lenne, ha megismétlődne. De az nagyon ritka, hogy december végére már olyan tartós hideg legyen, hogy befagyjon a tó.

Az időjósok a mostani szünetre újra száraz hideget jósoltak, de ez éppen csak valahogy Karácsony táján kezdődött el, a tó csak akkor kezdett befagyni. Így egyik vágyam sem látszott teljesülni, de legalább ugyanúgy volt arra is esély, hogy a legrosszabb sem ismétlődik meg. Hóra nem látszott sok esély, de arra sem, hogy egy pár nap elég lenne ahhoz, hogy korcsolyázhatóvá fagyjon a tó. Hogy még véletlenül se essünk kísértésbe, hogy rámenjünk a tó vékony jegére, a korcsolyákat én direkt Pesten hagytam.

Megérkeztünk december 27-én Kisfaluba és a nagy hideg igazolódott: rendszeresen –11 fok volt az éjszakai minimum hőmérséklet, ezt betetőzte az utolsó két éjszaka, ami –13,5 fokos minimum hőmérsékletet hozott. Hogy végül is miként lett ez a téli szünetünk is kívánalmas korcsolyázós, arról részletesen be fogok számolni.
 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Saille · http://ficsergo.blogspot.com/ 2009.01.08. 08:23:04

Megkezdődött hát a beszámolás, én meg alszom... Ejj, bocsánat. :D

minyike · http://enkisfalum.blog.hu/ 2009.01.08. 21:23:57

@Saille: Én is állandóan álmos vagyok... ez már a tavaszi fáradtság?... de hol van még a tavasz???
süti beállítások módosítása