Egészen megdöbbentett minket, hogy hogy is működik a harangozó motor. Az egész egy nagy elektromágnes. Amikor ez áram alá kerül, magához vonz egy vasvalamit, ami meghúzza a harangot, aminek a tetején van egy higanykapcsoló. Amikor a harang kilendül, a higany átzúdul a másik oldalra és bontja az áramkört. Ettől a mágnes már nem vonzza azt a vasvalamit, a harang átlendül a másik oldalra. A higany visszafolyik, újra zárja az áramkört, bekapcsolja a mágnest stb. Ennyire egyszerű.
Egyébként a kisfalusi templom tornyában két harang lakik: rendesen a nagy szól, a kisebbikkel szoktak csengetni, ha valaki meghal. A délidőben megszólaló akárhány mázsás nagyharangot nem tudom, hogy ki öntötte, mikor és hol. Legközelebb megkérdezem, úgyis Húsvét alkalmával át kell programozni a harangozási rendet.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása