Kisvax írta, hogy kitalálta Szlovákfalu angol nevét és ez Chinatown. De azt is írta, hogy figyeljünk a kiejtésre. Én ezt nem értettem és várnom is kellett a találkozásig, hogy megértsem, pedig pofonegyszerű, ha az ember valóban odafigyel a kiejtésre. Ugye nem kell ideírnom Chinatown kiejtését? (Elég hülyén nézne ki.) Csak egy lényeges részletét írom ide: csáj.
A csáj szláv szó, a jelentése: tea. Szlovákul leírva: Čaj. Ámbár ennek az italnak, amiről most írok, nem tudom, mennyi köze van a teához. Ez ugyanis egy szlovák ital, amiből háromféle létezik: van a Tatranský Čaj, ez 52%-os, a Goralský Čaj, ez 62%-os, végül a Zbojnícky Čaj, ez 72%-os. Ezek a százalékok természetesen alkoholt jelentenek és így olvasva elég rémisztően hangzanak. De érdekes módon, a Čaj finom: meggyes izesítésű likőrféle, aminek az erejét nem lehet érezni, amikor az ember issza. Annál inkább akkor, amikor már csúszik le a nyelőcsövön. Viszont gond nélkül lehet inni és ettől veszélyes. Számtalan kisfalusi és nem kisfalusi barátunkról van fényképem, ami „becsajozva” mutatja őket – ahogy én nevezem, ha valaki a kelleténél (max. 3 cl) többet iszik Čajból. És köztük már szép számmal vannak olyanok is, akikre (vagyis inkább az oldalbordájukra) ez olyan hatással volt, mintha csak a vasfüggönyt építették volna újra föl a magyar-szlovák határon. Tehát: bezárult. És mit tagadjam: rólam is készülhetett volna már ilyen fénykép, hiszen én is már egyszer csúfosan becsajoztam, bár természetesen ez nem az én hibám volt: az asztalszomszédom itatott vele folyamatosan.
Szegény Kisvax pedig két-három éven keresztül csak hallgatta a csajozós történeteket, de először babákat várt, utána pici babái lettek (ebben a sorrendben). És idén végre számára is eljött a nagy pillanat: meglátogathatta a szlovákfalusi műintézményt és megkóstolhatta a Čajt. De neki volt annyi esze, hogy okult mások hibájából: megmarad a 3 cl-es adagnál. Így ő csak élvezi a Čajt. Mit élvezi, rajong érte! Így aztán nem csoda, hogy mostanában mindenről, még az én angliai utamról is már csak egy szó jut az eszébe: csáj.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása