… de hatalmas lépés nekünk.

Már napok óta érlelődött ez a meglepetés, de nem akartam beszélni róla előre. Hétfőn jártak nálunk szakemberek, hogy bekössék a fűtésrendszerbe Kisfaluban az olajkazánunkat, amitől beindulhat végre a padlófűtés, termosztát által vezérelve. Bár a ház fűtésrendszere úgy van megtervezve, hogy padlófűtés és radiátorfűtés együtt adná a meleget, és radiátoraink korlátozott anyagi lehetőségeink miatt még nincsenek. Tehát maga a padlófűtés egyedül valószínűleg nem fog szaunát varázsolni a házból, de végre elrugaszkodhatunk a nappaliban maximális elérhető 11 foktól (és még nem is volt nagy hideg!). Ráadásul ezt automata, programozható termosztát által vezérelve, tehát be tudjuk állítani, hogy mire megérkezünk hétvégén, már meleg ház fogadjon minket.

Tehát édes jó Lajosom azzal a tervvel indult el kedden Kisfaluba, hogy a végre összeállított fűtésrendszert feltölti fagyálló folyadékkal, nyomáspróbázza és elektromosan beköti, tehát üzembe helyezi. A bojlerral egyetemben. Úgy tervezte, hogy ez két napnál többet nem vehet igénybe, szerdán este már vissza is jön. Megint Móricka volt. A feltöltés lassan ment, ráadásul amikor elkészült, akkor kiderült, hogy valahol ereszt az egész, le kellett eresztenie, korrigálnia és újra feltöltenie. Az elektromos bekötésekkel is rendszeresen bibi adódott és mivel szegénykém nem elektromos szakember, folyamatosan konzultálnia kellett telefonon azzal a barátunkkal, aki egyébként az egész ház elektromos rendszerét tervezte és be is kötötte – nagyon gondosan és alaposan, minden biztonsági intézkedést bevetve. Úgyhogy addig bütykölt, hogy szegény drágám csak ma (csütörtökön) reggel érkezett vissza Pestre, mert előre megbeszélt munka várta, úgy, hogy egész éjjel nem aludt, mert még dolgozott rajta. Még a Szlovákfalusi kocsmába sem ment el a végül majdnem három nap alatt egyszer sem!!

De végeredményben az éjjel beindult a fűtés is, a bojler is! Igaz, ez még csak próbaüzem volt, Lajos nem merte működés közben otthagyni addig, amíg nem tartózkodunk ott néhány napig, mialatt ellenőrzött körülmények között működik. Mivel szombaton munkanap és iskola van (vasárnap pedig Esztergomban Ghymes-koncert!!!), Lajosom megint egyedül megy Kisfaluba szombat-vasárnap, próbálni, ellenőrizni. Az már csak merész álmaimban fordul elő, hogy esetleg a zuhanykabint is üzembe helyezni – amit szeptember elején úgy szállítottunk oda, hogy az őszi szünetben már tuti biztos, hogy használni fogjuk… Nos, a meleg víz most már megvan hozzá. Viszont azt sokan tudjuk, hogy Lajos nem nagyon szereti elkapkodni a dolgokat…

Elgondolkodtam ezen a „Kis lépés az emberiségnek” dolgon. Mert valóban ez egy kis lépés az emberiségnek – is. Hiszen ezzel a lépéssel egy újabb ház lesz fűtve és meleg vízzel ellátva és ezzel egy újabb ház terheli a környezetet. Persze az a kérdés, hogy mivel terheljük jobban: egy igen csekély hatásfokú sparhelttal, amiben folyamatosan ég a fa és mégis szinte megfagyunk mellette, vagy egy sokkal nagyobb hatásfokú kazánnal, ami ugyan olajat éget (nem tudom, melyiknek az égése károsabb a környezetre, hiszen ez nagyon sok dologból tevődik össze), de sokkal kevesebb ideig. És remélhetőleg sokkal melegebb lesz tőle.

Sokan kérdezhetik, hogy miért pont olajkazán? Mert pillanatnyilag ez volt a legkönnyebben megvalósítható. A gáz bevezetése manapság nem tűnik hosszú távon jó befektetésnek. Olajkazánunk volt még régről (a pesti gázfűtés előttről), a gázt be kellett volna vezetni, gázkazánt vagy cirkót venni, kéményt bélelni stb. És olyan megoldás kellett, hogy egy tartállyal ott lehessen hagyni temperálni néhány hétre, ezért nem jó a vegyestüzelésű kazán. Viszont a fűtőolajat kannában oda tudjuk szállítani, a pincében elhelyezett (szintén már létező, nem most kellett megvenni) tartályt feltölteni. Nem tudjuk most még, hogy ez-e a legolcsóbb napi használatú megoldás, de most ez jöhetett szóba.
 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása