minyike 2008.08.21. 22:00

I. Szilvanap

Mert ilyen sem volt még Kisfaluban. Az Egyesület és az Önkormányzat közös szervezésében kerül sor az I. Szilvanapra, most szombaton. Az időpontot csak a múlt héten tűzték ki, mert a szilvaéréshez kellett igazítani. Most idézem inkább Elnökasszonyunkat, ha már egyszer megfogalmazta a programot és leírta:

„Érik a szilva, sőt hull a szilva a fáról! Ami nagyszerű, csak az a baj hogy legalább három héttel korábban, mint ahogy erre számítottunk. Bár a helybeliek véleménye megoszlik, többségük úgy vélekedik, hogy e miatt a trópusi időjárás miatt (sok csapadék, nagy meleg) kockázatos kivárni a szilvaérés tradicionális időpontját, a szeptember első felét. Kénytelenek vagyunk nagyon sietősen elkezdeni a Szilvanap szervezését.

22-én kezdődik a szilvaszedés, és 23-án történik a lekvár- és gombócfőzés.

Találkozó a Hősök terén péntek délután 15.30-kor, és folyamatosan lehet csatlakozni, ki ahogy érkezik, a szilvaszedéshez és a magozáshoz is.

 A mosást és magozást a faluháznál (ahol konyha is van a ház hátsó frontján) már pénteken befejezzük. A falubeli nénik is jönnek segíteni.

A lekvár: A főzés szombaton 9-kor kezdődik. Helyszíne a faluház kertje. Közös kondérokban főzzük a lekvárt. Szükség lesz keverő eszközökre. A lekvárt, főzés után kell hagyni hűlni egy másik edényben. Ehhez lesznek nagy vájdlingok. A szétosztáshoz mindenki hozzon üveget és fedőt, készül címke is (már elkészült, láttuk, nagyon szép lett!).  

A gombóc: Lesz egy katlan a gombócfőzéshez. Viszont jó lenne, ha a résztvevők hoznának héjába főtt krumplit, egy néhány darabot (1-2 kg), mert egyszerűbb lenne így a folyamatos gombóctészta gyúrás, mintha egyben főznénk a krumplit. Cukrot, lisztet, morzsát, mákot veszünk.

A morzsát a konyhában tudjuk pirítani. Kinn a kertben lesznek asztalok.

Más: Péntek délután a szilvamagozás mellé zsíros kenyér, a gombóc mellett valami egytálétel ebédidőben (gulyás vagy pörkölt) lesz.”

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lily · http://ficsergo.blogspot.com 2008.08.22. 10:56:16

Imádni való az a falu, annyira jó hogy ennyi közös esemény van. Érezzétek jól magatokat az eseményeken (mégha tudom, sok munka is lesz)!
süti beállítások módosítása