minyike 2008.11.27. 22:43

Jocó

Bevezetésként el kell mondanom, hogy van nekünk egy 14 éves macskánk, Paca. Ő egy elég vadóc macska, sosem tűrte azt, hogy ölben legyen, a simogatást is csak módjával. Viszont nagyon szoros kapcsolatban volt Borssal – egész Bors haláláig. Amikor Mars megérkezett hozzánk, a maga négy hónapos szeleburdi módján játszani akart Pacával, válaszul kapott egy rendes, fújós macskapofont. Hogy ezért-e, vagy sem, Mars azóta abszolút ellensége a macskáknak. Éppen ezért meg is fogadtuk, hogy legközelebb csak akkor lesz kismacskánk, amikor újra kölyökkutyánk lesz (persze ezt az időt egyáltalán nem siettetjük!!), akkor hátha a két kölyök összeszokik. Paca jobb híján átköltözött a szomszédba, ahol igazán jó helyre, kényeztető új gazdákra talált. Azért amikor találkozunk és meghallja a hangom, odamászik hozzám egy simogatás erejére – azért csak mászik, mert szerintem már tiszta reuma az egész macska, a mozgása igen nehézkes.

Viszont elszaporodtak mindkét rezidenciánkon az egerek – na szerencsére nem a lakásban, hanem a pincében, garázsban, melléképületben. És Lajos, amikor utoljára egyedül járt Szlovákfaluban, az ottani barátainknál megállapította, hogy vannak náluk gyönyörű ezüstszürke kiscicák, majd kijelentette: kell egy macska! Pont Lajos, aki általában csak így nevezi a nyávogókat: rusnya macska.

Így tehát, amikor szombat este a hóviharral dacolva épp megpihentünk az említett szlovákfalusi barátoknál, kiválasztottuk a legezüstszürkébb, legbarátságosabb, legügyesebb kismacskát. Így került a családunkba Jocó, a két hónapos ezüst szeretnivaló szörnyeteg. A nevet Ákos adta még akkor, amikor csak hallott a tervről, úgy, hogy akkor még nem is tudtuk, hogy fiú lesz-e vagy lány. És Jocó épp fiú, de ez úgyis lényegtelen, a névválasztás szempontjából is (hiszen Mars is lány), meg azért is, mert mihelyst ivarérett lesz, úgyis nemtelen lesz. Ez a művelet viszont egyszerűbb egy kandúrnál.

És most vár ránk a legnehezebb feladat: összeszoktatni Jocót és Marsot. Ez már ott, szombat este, Szlovákfaluban nehezen indult: pont Jocó volt az ismét, aki egyből fújt. Bár barátunk szerint erre nyomós oka volt: Mars rátámadt a füleivel (annyira fölemelte őket). Idáig csak azt tudtuk (azt is Kisvaxtól), hogy Mars nézni tud a füleivel, most már azt is tudjuk, hogy támadni is tud velük.

Szombaton este, bringával a hóesésben nem hoztuk el Jocót, csak vasárnap a kecskevágás után, autóval. Mivel nem akartuk megkockáztatni a kutya-macska háború kimenetelét, Jocót bevittük a házba. Adtunk neki enni, játszottunk vele sokat, őkelme pedig végül kifáradva úgy döntött, hogy az ágyon heverő kabátomba belebújva esik a legjobban az alvás.

Az is fontos szempont, hogy a cicánknak mobil cicának kell lenni, ahogy Mars is mobil kutya: utaznia kell velünk Kisfalu és Pest között. Vasárnap este így a kibővült család tért vissza Pestre és bekövetkezett az, ami eddig meredeken ellenkezett az elveinkkel: Jocó pillanatnyilag szobacica. Minden nap többször is próbálkozunk a Marssal való ismertetéssel, a haladás biztató, de nagyon lassú. Mindenesetre nem merjük Jocót Mars prédájának kint hagyni egyelőre. Őkelme viszont nagyon élvezi ezt a szobacicaságot: egész nap valakinek az ölében trónolva alszik (ezzel pl. engem jelentősen hátráltatva a munkában), vagy tombol a lakásban (ezzel is hátráltatva). Miki ezen a héten egy álbetegség miatt itthon tartózkodik és sokat foglalkozik vele, de hogy mi lesz jövő héttől? Tegnap beszereztünk neki egy méretes cicaszállító ládát, most már éjszaka abban alszik a fürdőszobában, hogy szokja, ne legyen gond neki az utazás, amit már előreláthatólag most hétvégén ki is fog próbálni. Egyébként hozza a várakozásunknak megfelelő formáját: nagyon barátságos (egy nagyteljesítményű dorombolómotor van beleszerelve), ügyes, játékos (ez a majdani egerészés miatt fontos) és amióta kapott macskaalmot, szobatiszta. A fürdőszobába bezártságot is csak első éjjel tűrte nehezen, most már csöndben van.

Így aztán már lehetek olyan „Idigó mászik”, akinek nem csak vaú-vaúja van, hanem nyaúja is :)))
 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kisvax 2008.11.29. 08:15:46

Jáj! Ugyanis egyszerre lobbant fel bennem a szerelem és az aggódás....
A szerelmet nem kell magyaráznom, az aggódás meg a legutóbbi nemakaromhallani kaland miatt, amit Te is és Ági is el akart nekem mesélni, de nemakartamhallani....
Vigyázzatok Jocóra, és hamár Jocó, nem ér neki ilyen snassz szürke kabátot kikészíteni, akkor neki színes, szélesvásznú álomkabát dukál!

Era 2008.11.29. 09:39:52

Nálunk Jocónak olyan sikere van, hogy már kinyomtatva kis Miki szobájának falát díszíti.

minyike · http://enkisfalum.blog.hu/ 2008.11.29. 12:49:09

Kisvax, elhiheted, hogy én is aggódom Jocóért. Azt a nemakaromhallani kalandot is szívesebben elkerültem volna. Három eset van. A legjobb, hogy csak elfogadják egymást. A második legjobb, amit Lajos könnyelműen kijelentett (bár már tagadja): hogy végleg szobacica lesz. A harmadik, szintén Lajos kijelentése: nem baj, ha Mars megeszi, van ott még három, ahonnan hoztuk.
Era, kis Miki ízlése remek, ezt már a múltkor a nyuszis videónál is bizonyította. Meg egyébként is nagyon szeret Kisfaluba jönni.
süti beállítások módosítása