Az Indavideón találtam ezt a nagggyon cuki videót:

 

Nyuszifül jelezte, hogy szeretne ilyet, kettőt. Csak azt a tanácsot tudtam neki adni, hogy vegyen a süniboltban. Hogy hol van sünibolt? Természetesen Kisfaluban! Mert ahol ennyi süni van, ott kell hogy legyen sünibolt is, nem?
Ezt a képet 2004 októberében készítettem a kis szuszogóról:

Na, ilyen jószágok kaphatók a kisfalusi süniboltban.
Van nekünk Kisfaluban egy óriási eperfánk, még a házzal örököltük. Nem tudom, hány éves lehet, jó sok. Nem is nagyon értjük, hogy mitől él még, hiszen a törzsének több mint a fele hiányzik, egyszerűen kifordult a többi részéből és a maradék sem tűnik teljesen egészségesnek, igaz, legalább a külső részén, a kérge ép. Minden évben ontja a fekete epret. Ez alól idáig csak a tavalyi év volt kivétel (reméljük, az utolsó!), amikor május elején az akkor már lombba borult fáról a feje búbjáig lefagyott az összes levél az éjszakai mínusz 10 fokban. (Nem csak neki, hanem a falubeli összes diófának, eperfának és akácfának is. A többiről csak a gyümölcs fagyott le.)
Féltünk is, hogy vége a fának, de LT vigasztalt minket (márpedig ő szakember!), hogy ilyenkor vannak szunnyadó hajtások, ki fog még hajtani. Csak akkor kell kétségbe esni, ha őszig sem hajt ki, akkor vége. Ki is hajtott szépen (az akác és dió ugyancsak), de gyümölcsöt csak nagyon keveset hozott, azok is éretlenül lepotyogtak mind.
Pont a fa öregsége miatt ültettünk már mi egy másik eperfát is, de a faiskola tulajdonosa nem tudta megmondani, hogy fekete vagy fehér. És az fehér. Sokan mondják, hogy a fehér finomabb és tény, hogy édesebb, de ezen kívül semmi más íze nincs. A fekete kevésbé édes, de rendkívül zamatos. És mit ér az eperevés sötétlila ujjvégek, nyelv és ajkak nélkül?
Az érett eperrel háromféle dolog szokott történni: vagy megesszük csak úgy nyersen, vagy isteni pályinka készül belőle, vagy megeszik a Kisfaluban előforduló állatok. Érdekes módon azt vettük észre, hogy ők párosával szoktak jönni. A madaraknál (főleg fakopáncsok) ez valószínűleg azért van, mert párban gyűjtenek, ők ezt nagy egyetértésben teszik. Na de a sünik! Ők is párban jönnek, de csak azért, hogy aztán ott az eperfa alatt a mintegy hárommillió eperszem között egy fölött hatalmas patáliát tudjanak csapni. Azon a nyáron, amikor a sátorban aludtunk (erről majd máskor), az éjszaka közepén rendszeresen ébredtünk arra, hogy sünicsata folyik a sátor mellett, hatalmas horkantások és szuszogások közepette. Egyébként derekas munkát végeznek: reggelre mindig tetemes mennyiségű hullott epret eltakarítanak. De mindamellett kis nyavalyások is ám: ha ottmaradt egy kis vödörben az előző nap végén még sötétedés előtt összegyűjtött eper, az kell nekik! Még szép, azt sem kell már összegyűjteniük!
Amikor kacsa- és egyéb baromfitartásra adtuk a fejünket, sokan mondták, hogy vigyázzunk, mert ezek a tollasok hajlamosak rászokni a hullott, félig erjedt eperre, attól  aztán jól berúgnak és állítólag ezután már mást nem is akarnak enni. Mi semmi ilyesmit nem tapasztaltunk. Nálunk közismerten elég szabad tartásban vannak az állatok, sétálgatnak az udvaron, de sose láttuk őket epret enni.
Találtam egy régi képet (2002 vagy 2003 nyarán készülhetett). Az eperfa alá a fiúk kivitték a pokrócot és azon társasoztak. A libák, akiket egyébként is mindig minden nagyon érdekel, körülállták őket és nézték, hogy mit csinálnak. Az egyik még a téglarakásra is fölállt, hogy jobban lásson.


Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Puccos 2008.04.05. 14:04:29

Háááát ez nagyon édes volt!!!!!

Mélisande · http://melisandegyuruje.blog.hu 2008.04.11. 16:02:35

Aranyosak! A libák is, meg a fiúk is! Hát igen, így jó élni. Jó lenne, ha az ember, mikor megunja egyik életét, élni kezdi a másikat, ha azt is megunná, visszasétál. Ha nyugalom, feltöltődés kell, irány egy kis falu, kedves emberekkel, állatokkal, ha meg pezsgés kell, akkor máshova megy. Mint régen az arisztokraták: birtok vadász idényre, fürdőzésre, palota báli szezonra...
süti beállítások módosítása