Biztos van, akit untat, hogy hétről hétre leírom, mi a helyzet a növényeinkkel. Kérem, ők ne olvassák el ezeket a bejegyzéseket. De ezeket magamnak is írom: hogy jövőre, pár év múlva tudjam, melyik héten mire lehet számítani.
Az időjárás most igen kedvező: rendesen meleg van, de a múlt szerdai országos alapos esőből jutott Kisfalunak is. És remélem, a tegnap estiből is. Szóval nőnek, érnek a zöldségek, gyümölcsök.
Ami a legszembetűnőbb: potyog az eper a fáról, vastag, csúszós, mindent összefogós szőnyeget képezve. Elkezdtük gyűjteni, de ha minden időnkben az epret gyűjtenénk, az sem lenne elég. A gyűjtésnek az a célja, hogy majdan finom eperpálinka főződjön ebből a gyümölcsből. Bár ehhez valahogy idén nem tűnik elég édesnek a termés. Majd hátha a mostani kánikula javít ezen a helyzeten.
Gyümölcs egyébiránt most csak meggy van, a kerítés melletti vadmeggyfánkon, de még nem igazán érett, nagyon savanyú. Majd a jövő héten. Ez egyébként egy vadul hajtó, nagyon sűrű bokor volt, évente alig pár szem, de nagyon finom meggyel. Lajos aztán tavaly meghagyva a legerősebb hajtást, a többit kiirtotta, ennek lett az eredménye egy máris sokkal bővebb termést hozó fácska.
Van egy magonc kopaszbarack fácskánk is, amit most tavasszal alaposan megmetszettem. Idén először virágzott és most növöget rajta két kis barackocska. Reméljük, be is érik.
A szelídgesztenyefán is idén először nagyon sok barka van. Pontosabban tavaly is volt, de lefagyott. Ebben is reménykedünk, hogy fog termést hozni.
A borsó majdnem leérett. A négy fajtából egyet már a múlt héten kitéptem, kettőt most és az utolsó fajtáról is leszedtem a kövér hüvelyeket. A következő hétvégén az is kijön. Idén babot tervezek vetni a helyére, de akkor már folyamatosan ott kell lennünk, mert ha nem locsolom, nincs értelme vetni. Az a bab, amit a fölső kertbe ültettem, viszont nő és szépen virágzik. Talán már a paprika is növésnek indult, de virág még nincs rajta. A paradicsomon egyre több a zöld kis gyümölcs. Idén vetettem először magról spenótot, ilyet sem csinálok többet, ez valami nagyon fura fajta: érdekes (nem spenótszerű) leveleket növesztett egyszerre, aztán egyből magba szökkent. Otthagytam, majd az állataink megeszik. A petrezselyem zöldje már akkora, hogy egy szép csokorra valót le is tudtam szedni anyukámnak, akinek valamiért ez nem akart kikelni.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kisvax · http://kisvax.blogspot.com/ 2008.06.26. 10:41:49

Tisztelettel érdeklődnék, hogy a foghagymának van-e már foga? És ha igen, mennyi?
:b:b:b:b
:o)

minyike · http://enkisfalum.blog.hu/ 2008.06.26. 11:24:35

a foghagymáim már buzgón használják a fogselymet
süti beállítások módosítása