minyike 2008.07.15. 08:54

Főzőverseny, 2008

A tavalyi nagysikerű palacsinta után mindenki egyértelműnek találta, hogy idén is palacsintával indulunk és ezt kérdezték is szorgalmasan már egy jó ideje. Mi pedig titokzatosan csak annyit mondtunk: idén újítunk, de hogy mivel, azt nem áruljuk el. A terv az volt, hogy ugyanabban a palacsintasütőben idén tócsnit sütünk és ha esetleg úgy tűnik, hogy lankad iránta az érdeklődés, átcsapunk palacsintába. Ráadásul az ideiglenesen nálunk tartózkodó kamasz siserehad úgy döntött, hogy önálló csapattal indul, pácolt csirkeszárnyat készítve. (Könnyű dolguk volt: megmondták a receptet és az összes alapanyagot mi szereztük be. Igaz, ezek után már mindent ők csináltak.)

A várva várt segítség, azaz Kedves Barátaink 12 körül érkeztek. Mivel a nagy nyári meleg az aránylag hűvös hét után hétvégére jött meg (aminek máskor persze nagyon örülünk, de most tudtuk, hogy egész nap a tűz mellett fogunk ülni), amit lehetett, megcsináltunk még itthon, a hűvös házban. Vagyis egy adag tésztát előre elkészítettünk, a további esetleges adagokhoz a hozzávalókat pedig bepakoltuk a már jól bevált zöld kiskocsiba. Ezt a szerkezetet még apukám készítette és már sokszor tett nekünk nagyon jó szolgálatot, akár az udvaron belül kellett szállítani valamit, akár a faluban. Sőt, egyszer még Szlovákfaluba is elvontattuk, a kerékpár után kötve.

A főzőverseny helyszínére való leköltözés persze nem volt ilyen egyszerű, hiszen két csapatunk volt, emiatt több volt az alapanyag is és kétszer annyi tűzifát is kellett levinnünk, ez utóbbit már nem is a kiskocsival, hanem talicskával. Leérve megállapítottuk, hogy bizony sokkal többen neveztek, mint tavaly és az árnyékos helyeket már mind elfoglalták. Így jó ötletnek bizonyult, hogy a kiskocsiba bekerült a pavilon is. És persze le kellett költöztetni asztalt és jó néhány széket is.

A siserehad is nagy sikert aratott a csirkeszárnnyal és mi is a tócsnival, bár mindenki megjegyezte: ugye idővel lesz palacsinta is? Az értékelés idén nem jeggyel történt, hanem piculákkal: minden kóstoló kapott 10 piculát (ezek régi 10-20-50 filléresek voltak, vagy más országok már nem érvényes tört fizetőeszközei) és 1 főpiculát (ezek régi 1-2 forintos érmék, illetve szintén más országbeli egyéb érmék voltak). Minden kóstolásért járt egy picula és mindenki a neki legjobban ízlő ételért adott egy főpiculát. Ez alapján az értékelés alapján nem számítottunk győzelemre, mert a tócsni is és a csirkeszárny is nagy sikernek örvendő étel, de valljuk be: annyira azért nem különleges. De már rég nem is erről szólt a főzőverseny.

A nagy meleg sajnos mindenkinek elvette az étvágyát, mi is sokkal inkább kívántunk inni, mint enni. Azért így is szépen fogytak az ételek. És nem csak a frissen sült-főtt ételek: voltak, akik italokat (bort, pálinkát) hoztak és voltak, akik süteményt. A savanyúságot pedig mindenki szabadon fogyaszthatta a központi asztalról.

Végül is 19 induló volt (a tavalyi 9-cel szemben!), ebből négyen hoztak ételt-italt, 15-en a helyszínen sütöttek főztek. A verseny végén mindenki kapott egy-egy fakanalat, a hátulján „Falunap 2008”, az elején pedig egy, az ételre jellemző felirattal. Ezek olyan különlegesek lettek, hogy megörökítem itt is őket:

  1. BÉLA, A KIRÁLY (kecskepörkölt, az alapanyag neve volt még életében Béla);
  2. KÁPOSZ-TAROL (toroskáposzta)
  3. A BETYÁRJÁT (csülkös lapocka betyár módra)
  4. HATÁRON TÚLI PALACSINTA (tócsni, ezek voltunk mi és hiába: süthetünk mi akármit, mi már csak palacsintások maradunk);
  5. SZÁRNYALÁS (a siserehad által készített pácolt csirkeszárny – Kisvax szerint egy ékezet alternatívan elhagyható);
  6. ÖRÖMKÖRÖM (körömpörkölt);
  7. A LEGJOBB (vadpörkölt, ők gyűjtötték be a legtöbb főpiculát, ezért lettek a legjobbak);
  8. BŐRÖRÖM (bőrpörkölt);
  9. BEST OF BELGIUM (Sztroganoff nevezetű étel);
  10. TARHONYÁTOR (tarhonyás csirke);
  11. ÖRÖMPÖRKÖLT (szintén körömpörkölt);
  12. KIKÖSZÖRÜLVE (csorba, azaz erdélyi leves);
  13. LEGLECSÓ (mangalica lecsó);
  14. JUHALLÉ (halászlé);
  15. ELHALLÉ (szintén halászlé);
  16. JANCSI ÉS JULISKA (mézes kenyér a gyerekeknek);
  17. PÁLINKÁTOR (kisfalusi pálinka + sütemény)
  18. BORÁTOR (bor)
  19. PBS MINDENJÓ (Pálinka + Bor + Sütemény).

A lényeg a lényeg: mindenki nagyon jól érezte magát, jókat ettünk és végeredményben a szervezők megállapították a győztes személyét: Mindenki.

A verseny helyszíne szépen lassan átalakult esti utcabállá. Közben ugyan néhányan elmentek mozizni, mások néhányan a nagy melegre való tekintettel fürdeni egyet a folyóban, de ezek átmeneti elmenetelek voltak, végül csaknem mindenki visszatért. Mi is jártunk itt-ott, de tudtuk, hogy egy elvárásnak még meg kell felelni: sütnünk kell még nekünk palacsintát. Így esett, hogy este 11-kor újra levonultunk asztallal, székekkel, tűzifával, alapanyagokkal, tányérokkal, épp csak a pavilon hiányzott. Le is esett mindenkinek az álla, hogy mire vagyunk képesek. Lajos óvatos duhajként azt mondta, hogy csak egy adag tésztát keverjek be, de mivel én nem hittem el, hogy ez elég lesz, sutyiban másfelet kevertem. Így is föl kellett mennem 1 óra körül, hogy bekeverjek egy újabb adagot. Végül mi zártuk az utcabált, de nem egyedül: kitartó vendégeinknek 3 óra körül szolgáltuk föl az utolsó palacsintát.

Azt mindenképpen el lehet mondani, hogy nagyon jól sikerült az idei főzőverseny (is), de a szervezők a legnagyobb elismerésnek azt tartották, hogy a Hősök tere egyik padjának háttámlájára valaki egy „Szeretlek Gizi 2001” stílusú felirat fölé bevéste: „Falunap 2008”.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Puccos 2008.07.17. 10:09:54

Ez igen éjszakai palacsinta mesterek!!Gratulálok!!!!!Egy ilyen fözös falunapra mi is ellátogatunk egyszer !!!
süti beállítások módosítása