Mint ígértem, beszámolok a tavalyi szomszédfalusi szüreti felvonulásról, ha már egyszer idén kimaradtunk belőle. (Csekély vigasz, hogy idén aznap nagyon messze nem volt olyan szép idő, mint tavaly.)

Ebben a faluban is úgy néz ki a felvonulás, ahogy általában szokott: traktorok mennek egymás után, földíszítve virágokkal, szőlővel, utánuk kötve egy-egy platós utánfutó. Az egyik ilyen utánfutón ült a zenekar, akik folyamatosan húzták a talpalávalót. Általában az utánfutókon népviseletbe öltözött emberek (bár főleg asszonyok) utaztak és onnan föntről kínálták a bort. Az egyik utánfutón ült a helyi óvoda szintén népviseletbe öltözött „legénysége”.  A menet mellett pedig nagyon sok fiatal haladt, akik pogácsát kínáltak kosarakból.

A menet közepe táján haladtak a helyi népviseletbe öltözött (az asszonyok fején fékető) táncosok. A menet néhány, előre meghirdetett helyen megállt, ott akkor elkezdte ropni mindenki, idős és fiatal egyaránt. Volt egy idős néni, bottal botorkált, de amint elkezdődött a tánc, a botját magasba emelve ropta ő is.

De nem ettől különleges ez a szüreti felvonulás. Máshol is láttam már az erre a falura jellemző szokást, de a környéken csak itt tapasztalható ez: már a hét vége előtt a helyi lakosok házilag fabrikált ember nagyságú bábukat tesznek ki a házuk elé. Igaz, a legtöbb bábu öltözete, a beállított szituáció a szürethez kapcsolódik, de van itt egyéb is: van orvos, esküvői menet, rocker, horgász, és van néhány pajzán öltözetű és „viselkedésű” bábu is. Néhány képben megpróbálom bemutatni őket, de olyan sokat fényképeztem tavaly, hogy nem tudom mind ide helyezni.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bukfenc · http://pilletanc.blogspot.com/ 2008.10.21. 00:21:34

:D
Elképesztő!
Nálam a horgász vezet. :D
Micsoda ötlet... mókás lehet elkészíteni egy-egy ilyen bábot. :)

Lily · http://ficsergo.blogspot.com 2008.10.21. 09:11:00

Hihi ez szuper! Még sosem voltam szüreti felvonuláson, így nem meglepő, hogy a bábok kihelyezése is újdonság nekem. Nagyon tetszik! Legalább képen már ilyet is láttam, köszi. :)

Kedves Rokon 2008.10.21. 22:25:42

Nagyon jók ezek a bábuk! És ez tényleg minden évben van?
És mindig mások? Milyen jól mulathatnak a helyiek, amíg csinálják őket. Aztán nézik egymásét, vicces.

minyike · http://enkisfalum.blog.hu/ 2008.10.21. 23:20:39

Minden évben vannak bábuk, de azt nem tudom, hogy mindig mások-e. Tavalyig mindig csak a falun átutazóban láttuk őket, csak tavaly vettünk részt először. Idén mentünk volna másodszor.
süti beállítások módosítása